Om du arbetar som fotograf har du säkert en egen fotostudio och har du ännu inte det utan hyr, så kan det vara läge att skaffa sin egen. En fotostudio kan du faktiskt ha hemma hos dig om du har plats. Men hur ska du inreda den?

En fotostudio ska ha flera bekvämligheter och utrustning. Dels en del där själva fotosessionerna äger rum men även gärna ett kök och en plats där modeller och besökare kan sätta sig tillrätta, få sin sminkning eller bara se på.

Inred din studio

Där själva fototagningarna tar plats är det viktigt att ha gott om plats och undvika att ställa pryttlar och liknande. Där måste du ställa all utrustning under sessionen och ställa upp exempelvis reflexskärmar och dylikt. Du kan också behöva sätta upp stilleben och liknande beroende på vad du ska fotografera. Kanske lägga en trasmatta på golvet för att skapa en rustik look till ett reportage, eller göra ett modereportage inför nyår med glitter och glamour. Du behöver även andra saker som fondvägg, blixtar, stativ, ljusmätare och olika typer av lampor. Dessutom är det väldigt viktigt att du har de fotoprogram och redigeringsprogram som behövs för att kunna göra riktigt unika och intressanta foton.

Bakom din studio i köket eller i ett annat rum där du som fotograf kanske sitter och redigerar dina bilder, kan det också vara trevligt att inreda lite hemtrevligt. Vad passar då bättre än en trasmatta på riktigt svenskt vis? En riktigt mysig trasmatta som passar i både stora och små rum. De är dessutom ofta enkla att tvätta, vilket kan vara bra i en fotostudio där folk kommer och går lite hur som helst.

Ha gärna själva fotostudion på en höjd

Om du kan så är det både fint och praktiskt att ha själva studion där du tar fotona på en liten höjd, ca 10 cm. Det ramar in och gör det enklare att veta var man får gå och inte när bilderna tas. Att bygga en liten höjd är inte så svårt och i många lägenheter som kan göras om till fotostudior så finns detta redan. Annars kan du givetvis kolla med ansvarig person om du får ändra detta.

Tänk på färger i rummet

De färger eller tapeter du ska ha i din fotostudio måste vara genomtänkta. Det kan annars bli så att det blir ett för kallt respektive varmt ljus i rummet som kan påverka fotona. Välj till exempel inte för kalla nyanser om du ska tapetsera din studio åt öster. Då kan det bli en för kylig stämning. Detta kan du emellertid göra om ditt rum vetter mot söder eller väst. Då kan det istället bli en bra balans mellan ljus och färgskala.

Av kalle