Att ta fina fotografier på barn är en konst, och kräver mycket av dig som fotograf. Du kan behöva tänka utanför boxen för att barnet ska förstå alla instruktioner, och förbereda noggrant i förväg med kläder, rekvisita, belysning och bakgrund. För de bästa bilderna är det viktigt att försöka fånga barnen som de är, i naturliga och avslappnade ögonblick.

Klädseln är en viktig del av ett bra fotografi, och kräver att du i förväg köper in rätt plagg. Du hittar fina skjortor till barn hos Kids Brand Store, där det finns många plagg i linne som ser bra ut på bild. När du ska välja skjortor till barn för fotosessioner är det bra att välja enkla snitt och lugna basfärger, som blått eller vitt. Klassiska mönster och färger på skjortor och andra kläder låter barn och rekvisita stå i centrum.

Fotografera på barnets villkor

När du ska fotografera barn är det bäst att välja en tid då barnet är mätt och belåtet. Om det rör sig om en liten flicka eller pojke på runt ett år finns risken att hen gärna vill krypa iväg och röra mycket på sig. Med en korg eller en balja att placera barnet i blir det enklare. Du kan byta rekvisita ofta för att upprätthålla intresset hos din modell. Vid låg ålder kan det vara svårt för barn att följa instruktioner, de är sig själva och agerar naturligt. Tonåringar kan i jämförelse ha svårt att slappna av framför kameran, då de tänker mer på utseendet och hur fotografiet ska se ut.

Perfekt bakgrund och vinkel

Det är oftast bäst att välja en lugn bakgrund till porträttfoton, så att uppmärksamheten leds rätt. Du kan ta bilderna utomhus mot en vägg som har en enhetlig färg, eller med en enfärgad fond i din fotostudio. För att fånga barnets nyfikna och rörliga natur kan du experimentera med olika fotovinklar, till exempel att fotografera snett ovanifrån eller genom att utesluta halva ansiktet.

Av kalle