Det finns många olika typer av fotografering, exempelvis press-, sport-, mode- och industrifoto. Vilken sort du föredrar har med dina personliga preferenser att göra, men också med efterfrågan om du arbetar som fotograf. Det händer ofta att proffsfotografer sysslar med ett slags foto på arbetstid men tar helt andra bilder under fritiden.

När du ska inreda hemma är foton en viktig del eftersom de sätter stämningen och ger olika associationer. Du har kanske minnen från en viss tillställning eller resa, älskar exotiska miljöer eller har idoler som du gärna vill se på väggarna. Medan du kan sätta upp de här bilderna på klassiskt vis i ramar kan du idag också skaffa en snygg fototapet som verkligen kommer att göra intryck. Här får du några tips på hur du kan placera den och vilka motiv du bör välja – oavsett om du tagit dem själv eller om du valt dem från ett bildarkiv.

Placera fototapen rätt

En fototapet kan täcka en hel vägg eller delar av den. Det gör att motivet du väljer antingen bör passa de dimensioner som väggen är, eller att du väljer ett så kallat ”seamless pattern” som bara fortsätter i evighet. Det sistnämnda alternativet påminner mer om en klassisk tapet eftersom det är frågan om ett mönster som hela tiden upprepas, medan en stor bild från ett specifikt resmål eller ett landskap blir mer som ett enormt fotografi. Du kan också få något mitt emellan genom att välja ett motiv på exempelvis ett föremål eller ett porträtt som är omgivet av en neutral bakgrund som sedan kan expanderas runt omkring. Låt säga att bilden är svartvit och föreställer en katt med svart bakgrund runt omkring den; placera katten i mitten eller mot den ena sidan och låt resten av väggen bestå av den svarta bakgrunden – enkelt men väldigt effektivt och uttrycksfullt.

Ta egna bilder för fototapeten

Du kan också ta egna foton och låta trycka upp dem till tapeter. Tänk på att använda så hög upplösning som möjligt, eftersom alla foton får lite sämre skärpa när de blir förstorade, och var inte rädd för att använda ett bildbehandlingsprogram. Lek med färgskalan och kontrasten för att få det resultat du är ute efter. Är det naturligt och realistiskt eller vill du ha en mer fantasifull kreation på väggen?

Håll också i sinnet vilket rum fototapeten ska sitta i. Till barnrummet passar det med lekfulla färger och roliga motiv, medan sovrummet helst ska ha lite mer stämningsfulla och lugna teman. Vilken tapet du än väljer kommer du dock få ett kul och intressant hem som blir trevligt att vistas i.

Av kalle