Att ta ett foto som ser professionellt ut är sällan något som görs i stunden. Den senare typen av fotografi har sina fördelar. Det blir mer spontant och du kan på ett annat sätt fånga det oväntade, vilket många uppfattar som mer ”levande”. Om du däremot ska ta ett studiofoto, eller har bestämt dig för att du ska fotografera ett visst motiv på ett visst sätt, då krävs det mer förberedelser och arbete. I förlängningen är det dock ofta värt det, särskilt om du har högre ambitioner med ditt fotografi och vill kunna försörja dig på det.

Jobba med modellen

Om du ska fotografera människor behöver du förbereda dem. Är det ett större jobb, eller något som du tror kan leda vidare, är det en smart investering att ta in en professionell sminkös som kan hjälpa dig med sminkningen. Annars kan det räcka med en ansiktskräm, en foundation, lite puder och något annat smink som framhäver de delar på modellens ansikte du vill accentuera. Tänk på att olika typer av sminkning reagerar olika med olika typ av ljus. En för blank ansiktskräm kan till exempel se konstig ut om du fotograferar med blixt.

När det kommer till modellens kläder och accessoarer kan du även här ta in hjälp i form av en stylist. Alternativet är givetvis att du själv väljer ut kläder. Se då till att du har koll på modellens storlek, eller att modellen får använda de kläder han eller hon bär till vardags. Se dock i så stor utsträckning som möjligt till att anpassa klädseln efter det tema du vill att bilden ska förmedla.

Jobba med bakgrunden

En sak man måste veta med fotokonst är att allt i en bild kommunicerar. Det gör att det också blir viktigt att jobba med bakgrunden. Om du har ett befintligt rum att jobba i kan du lägga till, flytta eller ta bort möbler så att scenen blir som du vill ha den. Du kan också jobba med att hitta olika fotovinklar i rummet (oavsett om du är inne eller ute) för att få till stånd ett foto som säger exakt det du vill att det ska säga.

Glöm inte bort att jobba med ljuset i lokalen. Det påverkar hur ditt slutgiltiga foto kommer bli. Här kan du antingen planera, så att du kan fotografera när ljuset är optimalt. Eller så kan du se till att det blir exakt så som du vill ha det genom att hänga upp gardiner eller sätta maskeringstejp på vissa utvalda fönster.

Av kalle