Fotografiet, en stor uppfinning från 1800-talet, har bland annat ersatt målade porträtt.

Under åren har fotograferingstekniken förbättrats.

Fotoporträttens historia

De första fotografierna på papper utfördes av Daguerre.

Han hoppades att en minskning av exponeringstiden skulle tillåta honom att göra porträtt. Sedan kom porträttet att bli en av de viktigaste genrerna av Daguerreotypen.

Från starten till idag har många porträttkategorier tillkommit, t.ex. akademiska porträtt, erotiska porträtt, kändisporträtt, forskningsporträtt, familjeporträtt, självporträtt…

Från mitten av 1900-talet, med utvecklingen av transportmedel, kan fotografer ta porträtt från hela världen. Detta bidrar till den fotografiska utvecklingen och populariteten av porträttfoto.

Porträttkort (6×10 cm) är också en av de stora framgångarna.

Det började runt 1860 och kom att ha framgång fram till början av 1900-talet.

1839 blir fotografiska bilder ett yrke. Många målarkonstnärer blir fotografer. Mot slutet av 1800-talet har alla städer och byar sin egen fotostudio. Människor i alla samhällsklasser kommer för att bli fotograferade. Akademiska porträtt eller fotolegitimation kommer länge att finnas kvar bland professionella fotografer.

Porträttfotografering rör sig över tiden från professionell till amatör.

Porträttet blir en fotografisk genre inom släkten. Dess första funktion belyste de viktigaste ögonblicken i ett liv som dop, nattvard, värnplikt, äktenskap med mera, men försvinner lite med tiden. Före 1960 var porträtten ganska konventionella.

De första fotoporträtten med ”Daguerreotypen” frystes och det krävdes många timmar att posera.

<p>Uppfinningen av negativet (William-Henri Fox Talbot) revolutionerar det fotografiska.

De första negativen var gjorda på tunga och ömtåliga glasplattor tills bröderna Lumière uppfinner ”autochrome” 1903.

Nu är det möjligt att göra foto med många olika typer av filmning. Kodak är den första kameran tillverkad på Eastmans företag som låter dig spela in ungefär hundra bilder på flexibelt stöd. Sedan börjar färgfoton med Charles Cras och Louis Ducos du Hauron.

Men man måste vänta till 1935 med Agfacolor och Kodachrome för att ha färgfoton överallt.

Kända porträttsfotografer

Med ankomsten av nya konstnärer inom fotografering revolutionerades porträttfoto:

– Till exempel Thomas Ruff med sina mycket stora fotoporträtt. Han är en tysk fotograf vars ”jätteporträtt” med sin unika karaktär gjort honom känd. Han började först med små format för att från 1986 skapa porträtt i mycket stora format. Ruff är en av de första som använde denna typ av format i fotografering. Hans stil för dessa porträtt är bristen på uttrycksfullhet hos de fotograferade personerna.

– Richard Avedon är en amerikansk fotograf känd för sina originella och unika svartvita porträtt.

– Philippe Halsman, också kallad Dalis fotograf, är känd för sina hoppande modeller. Först var Halsman modellfotograf för tidningar som ”Vogue”. Han lämnade Frankrike när landet invaderades av tyskarna under andra världskriget. Han mötte Dali i New-York 1941. Han fotograferade Dali 1953. 1954 lanserades boken ”Dali’s Mustasch”. Dali sa om sin mustasch: ”stående som två vakter, mina mustascher försvarar ingången till min person”. Dali var en mångfacetterad konstnär och en fantastisk människa, med en unik personlighet. Samarbetet med sin vän Philippe Halsman varade 37 år.

Av ivadmin