Att ta kort kan vara oerhört roligt och något som ger många en möjlighet att få uttrycka sig kreativt. Men för vissa är det mer än så. En del bestämmer sig för att de vill ta sitt fotograferande till nästa nivå och helt enkelt se om de kan leva på det som professionella fotografer. Men att lyckas inom denna bransch är inte helt enkelt. Det kommer med en mängd utmaningar där en av de stora är hur man ska få sina potentiella kunder att hitta fram till en. Om du har tankar på att starta eget som fotograf, eller om du bara är intresserad av branschen som sådan hoppas vi att denna artikel där vi lyfter ett antal tips på hur du kan skaffa kunder som fotograf kan vara till hjälp.

Ta reda på vad kunden vill ha

En bra kundundersökning kan vara precis det som behövs för att få ditt företag att lyfta. Genom en kundundersökning kan du ta reda på vad dina tidigare kunder hade för upplevelse av ditt företag. Du kommer att få reda på vad de upplevde som positivt och vilka delar du gjorde bra och därmed bör fortsätta med och kanske lägga extra fokus på. Men du kan också få reda på vad du behöver förbättra för att få dina kunder att stanna och att sprida ett positivt rykte om just ditt företag. En kundundersökning kan alltså vara en stor hjälp och ett viktigt verktyg i jakten på kunder.

Marknadsföra

Att marknadsföra sig själv som fotograf är kanske inte helt enkelt. Ett sätt kan vara att vara aktiv på sociala medier och att där ofta lägga upp material med hög kvalitet som visar att man är professionell och har koll på det man gör. Att använda sig av olika typer av ren reklam kan såklart också vara bra, antingen i sociala medier eller i mer traditionella medier som till exempel tidningar eller radio. Men man bör komma ihåg att den bästa reklamen man kan få är en nöjd kund som kommer tillbaka och som berättar om ditt företag för sina vänner. Att se till att kunderna har en positiv upplevelse är därför det viktigaste.

Av kalle