Mobiltelefonen kan fortfarande inte riktigt mäta sig med en systemkamera när det kommer till bilder. Men det går att ta väldigt fina foton med mobilen som dessutom går att framkalla och förstora. Om du använder mobilen mycket när du tar bilder är det viktigt att ha bra tillbehör och skydd. Det finns iphone tillbehör som du kan investera i för att din mobil ska hålla länge. Det finns olika fodral, mobilväskor, skärmskydd och mycket annat som är användbart. När du använder din mobil mycket är risken större att du ska tappa telefonen och då kan den gå sönder om du inte har skyddat den.

Fota utan blixt

För att ta bättre foton med mobilen finns det några tips som du kan testa. Om du använder autofunktionen på mobilkameran kan blixten avfyras i tid och otid. Då kan du få sämre bilder så stäng av blixten och använd den endast i nödfall. Det är bättre att hitta ett fast underlag som du kan stödja mobilen på om ljuset är lite sämre.

Ta bilder i råformat

Även om mobilen tar bra bilder blir det ofta problem i motljus, när det är mörkt och när motivet är väldigt kontrastrikt, då är det bättre att fotografera i råformat om det är möjligt. Då kan du få ut mer av bilden om du sedan använder ett bildbehandlingsprogram. Då kan halvbra bilder blir väldigt bra. När du ska ta en bild kan du även trycka på skärmen för att ställa in exponeringen och fokuset. Det är praktiskt, speciellt om du har problem att autofokuset inte riktigt gör sitt jobb. När du tar bilder och ska fota något som rör sig exempelvis barn kan du använda dig av serietagning, då får du fler bilder att välja mellan och chansen att du får någon bra bild är större. En del mobiler har HDR, high dynamic range image inbyggt. Då tar kameran tre bilder och mobilen kombinerar sen det bästa aspekterna från alla tre för att det ska bli en bild med stort dynamiskt omfång.

Tänk på ljuset

När du ska fota ett objekt eller ett landskap är det bättre att du går närmare om det är möjligt istället för att använda zoomfunktionen. Bilden brukar bli sämre om zoomen används. Att tänka på vart du har ljuset när du fotar är också bra. Prova dig fram och experimentera i olika ljus för att lära dig.

Av kalle