Pressfotografins födelse

Den tekniska utvecklingen och autotypin gör det möjligt att gå från en enkel ritning till integreringen av fotot i tryckprocessen.

Från 1860 blir fotografiillustration i pressen vanlig.

I slutet av 1880-talet utvecklades autotypin som gör det möjligt att ha fotografier i pressen tack vare forskningen från en tysk, Georg Meisenbach, och en fransman, Charles-Guillaume Petit.

Den första fotodokumentären som återfinns i en tidning är den av kemisten Michel -Eugène Chevreul som publicerades i ”Le Journal illustré”, den 5 september 1886.

Dagspressen utvecklas också och foton publiceras.

Det var i början av 1900-talet som de första fotobyråerna dök upp. Detta är början av fotografiska tidskrifter i USA och Storbritannien samt i Frankrike och Tyskland.

En ny kategori av fotografer föddes, fotografpressreporter.

En ikonisk bild

Fotografen Nick Ut fick Pulitzerpriset för ett foto taget i Trang Bang under Vietnamkriget. Det är en chockerande bild som illustrerar krigets fasor och lidande av dess oskyldiga offer.

Flickan, som heter Kim Phuc (9 år) springer naken. Hennes blick är förskräckt. Det är en bild med en historisk sanning.

Den här bilden sammanfattar historien om Vietnamkriget och dess inverkan på landet och folket. Fotot är intressant genom slagkraften som den har haft i det amerikanska samhället och i världen. Det är en ikonisk bild, på gränsen av det outhärdliga och som har blivit en ikon.

Den svenska legendaren

Fotografen Lennart Nilsson publicerade en bild av mänskliga embryon. Den publicerades, med många andra bilder, i boken ”ett barn blir till” 1965.

Lennart Nilsson, som är svensk, började sin karriär som yrkesfotograf i slutet av andra världskriget med att fotografera den norska befrielsen. I samband med det gjorde han också ett bildreportage om vildlivet i Lappland och Spetsbergen.

Men det är framför allt hans bilder av mänskliga embryon som gjorde honom världsberömd. Det är ett vetenskapligt foto men också ett pressfoto eftersom sexton sidor av boken publicerades i tidningen Life Magazine.

Av ivadmin